Als antwoord op Van der Weele’s vraag opent in augustus 2021 het Skillscentrum van Hoornbeeck Apeldoorn. Christian: “Dit bleek het juiste moment, er was direct veel vraag naar onze trainingen. Hoe dat komt? Veel zorginstellingen zijn stagebedrijf en kennen het Hoornbeeck als een goede school. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding goed. We zijn voornamelijk vraaggericht maar willen straks ook aanbodgericht werken.” In het trainingsprogramma staan onder meer klinisch redeneren en een assessorentraining. Ook zijn er specifieke trainingen voor activiteitenbegeleiders, welzijnswerkers en kraamverzorgenden.

College voor zorgprofessionals

In 2022 verzorgt Hoornbeeck Connect Apeldoorn 50 trainingen, in 2023 staan er al 80 in de planning. In januari van dit jaar is de 100e training gegeven. Naar verwachting volgen meer dan 1.000 zorgwerkers een training in 2023. “Dat zijn voornamelijk medewerkers van reformatorische zorginstellingen”, weet docent Verpleegkunde Williene Heemskerk-van den End. Zij versterkt sinds enige tijd het Connect-team in Apeldoorn, net als Lisa Baardemans die op administratief terrein de groei in goede banen leidt. Williene: “Veel oud-studenten van het Hoornbeeck College maar ook anderen volgen trainingen of één van de hoorcolleges van ons College voor zorgprofessionals. Daar gaan we de diepte in met onderwerpen als diabetes mellitus en depressie.”

Landelijk actief

Inmiddels mag Apeldoorn zich wel ‘hoofdkantoor’ van Hoornbeeck Connect noemen. De locatie organiseert ook trainingen voor andere locaties. Christian: “Voor landelijk actieve zorginstellingen zoals RST en Sirjon is het praktisch als één aanspreekpunt alle trainingen door het land regelt.” Die trainingen zijn overigens lang niet altijd op één van de Hoornbeeck-vestigingen, maar vaak bij de opdrachtgever of op een externe locatie. “Het is praktischer als een docent naar Staphorst rijdt dan een heel team naar Apeldoorn.”

Toevoegen

Plannen voor de toekomst heeft Hoornbeeck Connect Apeldoorn genoeg, ook op andere terreinen dan zorg en welzijn. “We willen ons aanbod en netwerk verbreden”, vertelt Christian, “en tegelijk onze kwaliteit vasthouden en waarborgen. Ook willen we waar mogelijk de vraag van verschillende instellingen samenvoegen en daarvoor één training organiseren.” Williene besluit: “Weet je, het werk bij Hoornbeeck Connect is gewoon heel leuk om te doen. Wij houden contact met het werkveld en voegen echt iets toe aan zorginstellingen.”

* De letters BIG staan voor Beroepen Individuele Gezondheidszorg. In het landelijke BIG-register staat of een zorgverlener bevoegd is bepaalde verpleegtechnische handelingen, zoals injecteren en katheteriseren, uit te voeren.