Hoe verloopt een les bij volwasseneneducatie? Op een ‘schoolse manier’? Deze vraag wordt nogal eens gesteld door toekomstige Hoornbeeck Connect-studenten. Voor het antwoord nemen we een kijkje in de klas bij de opleiding (Persoonlijk) Begeleider Maatschappelijke Zorg. Docent sociaal agogische vakken Gerrie de Haas (locatie Goes) geeft deze middag het vak Methodisch werken.

Methodisch werken

Op het lesprogramma staan twee wetten: de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte GGZ. Vanuit de studenten is gevraagd om hier extra aandacht aan te besteden. Het thema is actueel in hun werkveld en speelt een rol in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en psychiatrie. De studenten van deze middag — vier mannen en acht vrouwen, variërend van twintigers tot vijftigers — werken al in deze sectoren.

De Wet verplichte GGZ regelt wanneer en hoe iemand met een ernstige psychische aandoening gedwongen zorg kan krijgen. Het doel is om de rechten van patiënten te waarborgen en verplichte zorg zoveel mogelijk te beperken. “De rechten van de patiënt staan op nummer één,” vertelt Gerrie de Haas in haar toelichting. “Je wilt verplichte zorg eigenlijk voorkomen, maar soms is ingrijpen noodzakelijk.”

Een continu proces van kennis en ervaringen uitwisselen

Enthousiaste dialoog

Direct na haar toelichting ontstaat iets wat kenmerkend is voor volwassenenonderwijs: een enthousiaste dialoog tussen docent en studenten. Een student vertelt over een crisissituatie waarbij het goede contact met de wijkagent waardevol bleek. “Maar hij mocht de patiënt niet meenemen.” Een andere student woont privé naast iemand die eigenlijk verplichte GGZ nodig heeft. “Geluidsoverlast, ratten in de tuin, daar heb je wel last van natuurlijk. Het is best wel spannend, maar gelukkig niet gevaarlijk.” Uiteindelijk is de conclusie dat er niet zomaar een machtiging voor verplichte GGZ wordt afgegeven; een patiënt moet wel heel ver gaan.

Laatste redmiddel

Ook de Wet zorg en dwang biedt veel gespreksstof voor de groep en blijkt soms invloed te hebben op allerlei alledaagse zaken en maatregelen. Onvrijwillige zorg wordt alleen als laatste redmiddel ingezet, blijkt uit de animatie die Gerrie de Haas toont.

Bedhekje

“Als we bij een cliënt een deurdranger willen monteren, moet dat binnen de wet. Je krijgt dan een machtiging voor drie maanden.” “Wij hebben een cliënt die iedere keer wegloopt, ze heeft geen idee waar ze naartoe gaat. Het is gewoon gevaarlijk. Maar je kunt niet zomaar de deur op slot doen.” Het ene na het andere voorbeeld komt op tafel: van wachtwoorden op koffiemachines tot hekjes om te voorkomen dat iemand uit bed valt. Gerrie de Haas: “Bij de Wet zorg en dwang is het altijd ‘nee, tenzij.’” In de praktijk blijken studenten flexibel met de wet om te gaan. “Mijn cliënt valt soms drie keer per nacht uit bed, dat hekje zet ik er dan gewoon voor.”

En zo is een lesuur Methodisch werken een continu proces van kennis en ervaringen uitwisselen, over en weer. “Ja, daar leer ik als docent ook veel van.”

Kom langs!

Wil jij ook een kijkje in de klas nemen en zelf ervaren hoe het is om bij Hoornbeeck Connect te studeren? Op elke locatie bieden wij een open dag aan. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.