Hoornbeeck Connect Zeeland Goes

Wat als je kinderen de deur uit zijn en je nadenkt om (weer) in de zorg te gaan werken? Dan volg je een volwassenenopleiding of -training. Ook in Goes zet het Hoornbeeck College daar sterk op in.

In 2018 startte daar de opleiding Verzorgende-IG met vrouwen die wel een zorgverleden hebben, maar soms al twintig of dertig jaar van de arbeidsmarkt zijn. Hun kennis wordt tijdens de opleiding opgefrist en uitgebreid. Hoornbeeck werkt bij deze opleiding samen met Viazorg, de werkgeversorganisatie voor zorg en welzijn in de provincie.

Krimpregio

“Volwassenenonderwijs wordt steeds belangrijker”, weet Arie Koole, opleidingsmanager Gezondheidszorg van Hoornbeeck College én Hoornbeeck Connect in Goes. “Zeeland is een krimpregio en ook het aantal mbo-studenten staat onder druk. Dan is het fijn als ook volwassenen een opleiding volgen.”

‘Naast herintreders met een zorgachtergrond zijn er ook veel zij-instromers’

Betekenis

Wie die volwassen studenten zijn? “We hebben ze van 20 tot ruim 50 jaar”, aldus Koole. Naast herintreders met een zorgachtergrond zijn er ook veel zij-instromers. “Er is best een grote groep vrouwen tussen de 35 en 45 jaar die op hun 17e zijn gaan werken om te sparen voor een huis. Nu hun kinderen op het voortgezet onderwijs zitten of daar af zijn, zijn ze zoekende. Ze gaan als vrijwilliger koffieschenken in een zorgcentrum of worden er gastvrouw. En opeens begint het te kriebelen als iemand ze vraagt: zou je niet een opleiding willen volgen en zo nog meer van betekenis zijn voor mensen?”

Uitdaging

Inmiddels leidt Hoornbeeck Connect op voor een brede groep Zeeuwse zorginstellingen met een algemene, christelijke of reformatorische identiteit. “RST, Iris Thuiszorg, Rijckholt, SVRZ, Cedrah, Cleijenborgh, ADRZ en Allévo”, somt de opleidingsmanager op. “De hoofdmoot volgt de tweejarige opleiding Verzorgende-IG, maar ook de klassen Helpende Plus zijn goed gevuld. De opleidingen worden bekostigd door de zorginstellingen, dus financieel zijn er geen problemen. Het vinden van kandidaten, dat is de grootste uitdaging.”

Aanrader van Connect Zeeland

Naar volledig aanbod

Verzorgende-IG

Opleiding

Als Verzorgende IG bied je zorg, ondersteuning en begeleiding aan zorgvragers in de verpleegzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg. Interesse? Deze opleiding is een maatwerktraject waarbij jij als volwassen deelnemer centraal staat en in 2 jaar Verzorgende IG wordt.

Lees verder
  • 1e Startdatum: 1 augustus 2025
  • Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen, Rotterdam
Alle startdata Info & Aanmelden

Meer verhalen

Alle verhalen

Bethine van der Maas

Bethine van der Maas - docent

Arjan den Hertog

Arjan den Hertog - ICT-docent

Dirk van Asselt

Dirk van Asselt - lasinstructeur