Lize van der Zwan
— kraamverzorgster
“Ik geniet van de zorg die ik aan ouders mag besteden”

“Zuster wilde ik worden, maar in welke omgeving, dat wist ik niet. Kraamzorg was een optie, maar steeds acht dagen achter elkaar werken leek mij niet praktisch. Ik deed de opleiding verpleegkundige en maakte tijdens mijn stages kennis met verschillende doelgroepen”, vertelt Lize van der Zwan-Korsuize uit Lisserbroek.
Na afronding van haar opleiding werkte ze elf jaar met plezier in de ouderenzorg, op een gesloten psychogeriatrische afdeling. De optie kraamzorg was in die periode een gesloten boek. In de loop van de tijd merkte Lize echter dat haar werkplezier afnam. “De druk nam toe en er was steeds minder tijd om echt aandacht aan cliënten te besteden. Op een gegeven moment stelde ik mezelf de vraag: ga ik hier nog een paar jaar rondlopen of zet ik nu een stap?”
“Ik dacht steeds: wat een mooi vak.”
Een mooi vak
Ze deed het laatste en besloot over te stappen naar de kraamzorg. “We hebben zelf drie kinderen gekregen en ervaren hoe fijn het is als iemand je op weg helpt, bijvoorbeeld met borstvoeding. Ik dacht steeds: wat een mooi vak.” RST Zorgverleners wees haar op het keuzedeel Kraamzorg van Hoornbeeck Connect. “Ik heb al een opleiding in de zorg, dus dit betekent een investering van een half jaar. Andere opleidingen duren soms anderhalf of twee jaar. Mijn man vond het trouwens ook een goed idee en staat er helemaal achter.”
Modules
De opleiding zelf betekent eens per drie weken een schooldag of schoolavond, soms online, soms op een Hoornbeeck-locatie in Gouda of Apeldoorn. Voor zo’n sessie werkt Lize gemiddeld vijf uur aan opdrachten. “Zelfstudie is een belangrijk onderdeel van de opleiding en weet je wat fijn is? De opleiding is heel overzichtelijk ingedeeld, met modules zoals rapporteren, de kraamvrouw, acute verloskunde en EHBO.”
“Je volgt alleen vakken waar je echt iets aan hebt en die je direct in de praktijk kunt toepassen.”
Die praktijk bestaat uit 320 werkuren bij RST Zorgverleners. Eerst alleen meelopen, later zelfstandig met begeleiding een kraamgezin draaien en uiteindelijk helemaal zelfstandig werken.Maar hoe zit het met de acht dagen achter elkaar werken? Lize: “Wat nu anders is dan toen: er is voor kraamverzorgenden veel meer flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld op vaste dagen werken of je werkuren onder schooltijden invullen. Voor kraamgezinnen kunnen die meerdere gezichten een nadeel zijn, dat realiseer ik me, maar een alternatief is er eigenlijk gewoon niet.”
Meerwaarde
Inmiddels is Lize halverwege haar opleiding, dus is de slotvraag: bevalt het? “Ik geniet ervan! Van de kennis op school die je direct in de praktijk kunt gebruiken, maar ook van de zorg die je aan ouders mag besteden. Die zijn soms onzeker en met een klein advies kun je dan iets betekenen.” Dat zowel de school als RST Zorgverleners een reformatorische identiteit hebben, vindt Lize een meerwaarde.
“Kraamzorg staat dicht bij de natuur. Het hele proces rond een geboorte, bevalling, borstvoeding is zoals God het geschapen heeft. Je hebt regelmatig mooie gesprekken met ouders, ook over het geloof. Ze zijn soms onzeker maar ook dankbaar voor het nieuwe leven en praten vaak open over het geloof. God speelt een grote rol in gezinnen en dat is in de kraamtijd nog sterker.”
Aanrader van Lize van der Zwan
Naar volledig aanbod
Keuzedeel Verdieping Kraamzorg (K1432)
Module nieuwWil je graag in de kraamzorg werken en ben je al verzorgende of verpleegkundige? Dan is dit keuzedeel zeer geschikt voor jou om bevoegd en bekwaam te worden als kraamverzorgende!
Lees verder