Netty de Ruijter

‘Als de kinderen groot zijn, ga ik verpleegkunde doen.’ Dat heeft Netty de Ruijter (50) altijd gezegd. Na een veelbewogen leven zit ze dan eindelijk weer in de schoolbanken – net als haar drie nog thuiswonende kinderen. “Ik heb altijd geweten dat ik een laatbloeier ben.”

Het leven van Netty de Ruijter begint in een warm gezin in Boven-Hardinxveld, als oudste van zeven kinderen. Na de basisschool en de mavo op het Gomarus College in Gorinchem gaat Netty werken. “Ik wilde eigenlijk de havo doen en dan de pabo, maar had jong verkering en ging geld verdienen”, vertelt Netty. “Bij een verzorgingshuis kreeg ik vakantiewerk en daar kon ik blijven. Ach, je bent jong en denkt nog niet verder na. Bovendien was ik een gehoorzaam type.”

Vaardiploma’s

De moeder van haar vriend stimuleert Netty om tóch door te leren, en zodoende volgt ze de opleiding ziekenverzorgende. Van die opleiding heeft ze maar kort profijt. “Een jaar na mijn diplomering trouwde ik met een binnenvaartschipper.” Netty krijgt vijf kinderen, haalt diverse vaardiploma’s en is vijftien jaar schipper naast haar echtgenoot. De kinderen geeft ze tot hun zesde jaar zelf onderwijs aan boord, daarna gaan ze naar een schippersinternaat.

In 2009 belandt de economie in een recessie en gaat Netty aan wal terwijl haar man op de Donau vaart. Vanaf dat moment is ze alleen met haar kinderen. Ze gaat aan de slag in de particuliere zorg.

‘Ik moest verhuizen en belandde in de schuldsanering’

Het binnenvaartbedrijf gaat in 2013 failliet, maakt een doorstart en gaat tenslotte opnieuw ten onder. “Ik moest verhuizen, belandde in de schuldsanering, maar kreeg in die tijd ontzettend veel steun van mensen om mij heen.”

Stoer

“Ik zei altijd: als ik uit de schuldsanering ben, ga ik verpleegkunde doen. Tegelijk was er twijfel. Ik heb ervaren hoe dun het draadje tussen rijkdom en armoede is en vroeg me af: zou ik iets kunnen betekenen voor mensen in de knel?” Netty kijkt rond bij een instelling voor verslavingszorg, maar dat spreekt niet aan. Ze solliciteert in die tijd ook bij de Waardenburgh in Sliedrecht en volgt sinds augustus 2021 de opleiding Verpleegkunde niveau-4 bij Hoornbeeck Connect Rotterdam.

‘De drie kinderen die nog thuis wonen studeren ook’

“De kinderen vonden het wel stoer, maar dachten ook: en wij dan? Maar het heeft ons als gezin veel gebracht, zoals een hechtere band. Het leuke is: de drie kinderen die nog thuis wonen studeren ook. Dat geeft mooie gesprekken aan tafel.” Inmiddels werkt Netty naast haar studie 32 uur en is inmiddels EVV’er en werkbegeleider.

Veilige sfeer

De opleiding vindt de student Verpleegkunde vanaf dag 1 ‘hartstikke leuk’. “Ik heb in het eerste jaar best moeten uitvogelen hoe je moet leren. Reflecteren was ik ook niet gewend en soms was het lastig om dingen op papier te zetten. Maar de begeleiding is echt goed, je kunt met vragen altijd bij de docenten terecht. Die geven dan geen pasklare antwoorden, maar laten je zo nadenken dat je zelf tot inzichten komt.”

Haar klas telt veertien studenten in leeftijd variërend van 19 tot 50 jaar. “De schooldagen zijn zó gezellig, we zijn een heel mooie klas. Het is een gemêleerd gezelschap. Twee studenten zijn niet kerkelijk, maar we doen alles voor elkaar, kennen en accepteren elkaar. Er is een veilige sfeer, dus we durven veel met elkaar te delen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en daar is ruimte voor.”

‘Docenten geven geen pasklare antwoorden’

Dat ze voor Hoornbeeck Connect kiest komt onder meer door de goede verhalen die ze over de school hoorde. Ook de identiteit speelt mee in Netty’s beslissing. “Het is gewoon een warme opleiding.”

Doorstuderen

In juni 2023 hoopt ze het diploma Verpleegkunde niveau-4 aan de muur te hangen, maar daarmee is voor Netty het leren nog niet klaar. “Ik ben nog maar net begonnen en wil in september beginnen met hbo-verpleegkunde. De sollicitatiebrief heb ik net opgestuurd. Uiteindelijk wil ik verpleegkundig specialist worden.”

Is het niet jammer dat haar droom pas na haar vijftigste in vervulling gaat? “Ik heb altijd innerlijk geweten dat ik een laatbloeier ben.”

5 tips van Netty

Is een opleiding wel te combineren met een gezin, past kiezen voor jezelf wel bij een christelijke levensvisie? Iedereen zal hierin zijn of haar eigen afweging moeten maken. Vanuit haar persoonlijke ervaringen heeft Netty de Ruijter wel een aantal tips.

  • Luister goed naar jezelf, naar wat jij wil.
  • Begint het te kriebelen, duw dat gevoel niet weg, geef het de ruimte.
  • Denk niet dat je iets niet kunt, probeer het.
  • Pak door, blijf niet steken in problemen, denk in oplossingen.
  • Ga het gesprek aan, in je gezin of daarbuiten.

Aanrader van Netty de Ruijter

Naar volledig aanbod

Keuzedeel Helpende Plus

Module nieuw

Wil je als helpende breder inzetbaar zijn? Met deze training verdiep je jouw kennis en werk je aan kwaliteit en deskundigheid.

Lees verder
  • 1e Startdatum: 1 november 2024
  • Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Rotterdam
Alle startdata Info & Aanmelden

Meer verhalen

Alle verhalen

Jantine van Voorst

Jantine van Voorst - trainer 'Bouwen aan zelfvertrouwen'

Bethine van der Maas

Bethine van der Maas - docent
Hoornbeeck Connect Zeeland Goes

Connect Zeeland